Jadłospis 6.05 - 17.05.2024 r. |
||
Data |
Menu obiadowe |
Składniki z wydzieleniem alergenów |
06.05.2024r. Poniedziałek |
· Zupa grochowa · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Makaron ze szpinakiem i serem feta · Kompot truskawkowy |
Zupa grochowa: wywar mięsny, ziemniaki, groch łupany, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Makaron ze szpinakiem i serem feta: szpinak, makaron durum (mąka pszenna durum), ser typu feta (mleko pasteryzowane, sól, regulator kwasowości), masło 82 %, czosnek, olej rzepakowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy Kompot truskawkowy: truskawka mrożona, cukier |
07.05.2024r. Wtorek |
· Zupa kalafiorowa · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Ziemniaki gotowane · Pieczony filet z indyka w sosie własnym · Sałata w sosie winegret · Kompot wiśniowy |
Zupa kalafiorowa: wywar mięsny, ziemniaki, kalafior mrożony, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa Pieczony filet z indyka: filet z indyka, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, oliwa z oliwek Sos własny: cebula, masło 82%, śmietana 18%, mąka pszenna, oregano, majeranek, pieprz ziołowy, sól niskosodowa Sałata w sosie winegret: sałata, szczypior, rzodkiewka, cukier, ocet jabłkowy, sól niskosodowa, oliwa z oliwek, pieprz ziołowy Kompot wiśniowy: wiśnie mrożone, cukier |
08.05.2024r. Środa |
· Kapuśniak z młodej kapusty · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Ryż gotowany · Kotlet mielony · Pomidory ze śmietaną · Kompot wieloowocowy |
Kapuśniak z młodej kapusty: wywar mięsny, kapusta biała młoda, kiełbasa swojska, koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka, seler , cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, majeranek, czosnek, pieprz czarny, pieprz ziołowy, przyprawa do bigosu, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli Kotlet mielony: szynka wp. b/k, łopatka wp. b/k, bułka pszenna kajzerka, mleko UHT 2%, jajo kurze, bułka pszenna tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, przyprawa do gulaszu, pieprz ziołowy, sól niskosodowa Pomidory ze śmietaną: pomidory, cebula, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, śmietana 18% Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier |
09.05.2024r. Czwartek |
· Krupnik jęczmienny · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Makaron gotowany · Gulasz węgierski · Sok jabłkowy 100% |
Krupnik jęczmienny: wywar mięsny, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Makaron gotowany: makaron durum (mąka z pszenicy durum), sól niskosodowa Gulasz węgierski: szynka wp. b/k, papryka mix mrożona, pieczarki, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory w puszce, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól niskosodowa, papryka słodka, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu Sok jabłkowy 100%: sok jabłkowy 100%, pasteryzowany |
10.05.2024r. Piątek |
· Zupa ogórkowa · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Ziemniaki gotowane · Ryba panierowana · Sałata lodowa w sosie winegret · Kompot śliwkowy |
Zupa ogórkowa: wywar mięsny, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%, masło 82%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa Ryba panierowana: morszczuk, jajo kurze, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, sól niskosodowa, przyprawa do bigosu, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gulaszu Sałata lodowa z sosem winegret: sałata lodowa, pomidor, kukurydza konserwowa, oliwa z oliwek, cukier, ocet jabłkowy, pieprz ziołowy, sól niskosodowa Kompot śliwkowy: śliwka mrożona, cukier |
13.05.2024r. Poniedziałek |
· Zupa ziemniaczana z kurczakiem · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Bułka kajzerka · Bigos z młodej kapusty · Kompot wieloowocowy |
Zupa ziemniaczana z kurczakiem: wywar mięsny, filet z piersi kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, sól niskosodowa, majeranek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Kajzerka: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, cukier, margaryna Bigos z młodej kapusty: kapusta biała młoda, szynka wp.b/k, kiełbasa swojska, koncentrat pomidorowy 30%, śliwka suszona, olej rzepakowy, mąka pszenna, cebula, czosnek, majeranek, papryka słodka mielona, przyprawa do bigosu, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier |
17.05.2024r. Piątek |
· Zupa pomidorowa z makaronem · Ziemniaki gotowane · Sos pieczarkowy · Surówka z młodej kapusty, kopru i szczypiorku · Kompot jabłkowy |
Zupa pomidorowa z makaronem: wywar mięsny, makaron (mąka pszenna durum),marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory w puszce całe, śmietana 18%, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól niskosodowa Sos pieczarkowy: pieczarka, cebula, masło 82%, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%,sól niskosodowa, pieprz ziołowy Surówka z młodej kapusty, kopru i szczypiorku: kapusta biała, szczypior, koper, ocet jabłkowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek Kompot jabłkowy: jabłka, cytryny, goździki, cukier |
Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:
1- zboża zawierające gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,
8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki
* jadłospis może ulec zmianie Dobrego apetytu ;))