Jadłospis 3.06 - 14.06.2024 r.

Data

Menu obiadowe

Składniki z wydzieleniem alergenów

3.06.2024r.

Poniedziałek

·         Zupa kalafiorowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ryż z jabłkami w polewie jogurtowej

·         Kompot śliwkowy

 

Zupa kalafiorowa: wywar mięsny, ziemniaki, kalafior mrożony, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ryż z jabłkami w polewie jogurtowej: ryż biały, jabłka pieczone , mleko UHT 2%, jogurt naturalny, śmietana 18%, masło 82%, cukier, cynamon

Kompot śliwkowy: śliwka mrożona, cukier

 

4.06.2024r.

Wtorek

·         Żurek z jajkiem, ziemniakami i kiełbasą

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron mix spaghetti z sosem bolońskim

·         Sok jabłkowy 100%

Żurek z jajkiem i ziemniakami: wywar mięsny, ziemniaki, jajo kurze, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, chrzan ( przetarty korzeń chrzanu, woda, cukier, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy, mleko w proszku, przeciwutleniacz- pirosiarczyn sodu), śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron mix spaghetti z sosem bolońskim: szynka wp. b/k, makaron spaghetti (mąka pszenna durum), makaron spaghetti pełnoziarnisty (mąka pszenna pełnoziarnista) cebula, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory w puszce, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, zioła prowansalskie, przyprawa do gulaszu, oregano, bazylia

Sok jabłkowy 100%:sok jabłkowy 100%, pasteryzowany

5.06.2024r.

Środa

·         Zupa grochowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kasza bulgur

·         Pieczony udziec z kurczaka

·         Sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem

·         Kompot wiśniowy

Zupa grochowa: wywar mięsny, ziemniaki, groch łupany, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kasza bulgur: kasza bulgur, masło extra, sól niskosodowa

Pieczony udziec z kurczaka: udziec drobiowy, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, oliwa z oliwek

Sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem: sałata, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Kompot wiśniowy: wiśnie mrożone, cukier

6.06.2024r.

Czwartek

·         Zupa zacierka z ziemniakami

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ryż gotowany

·         Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

·         Pomidory z cebulką

·         Kompot wieloowocowy

Zupa zacierka z ziemniakami: wywar mięsny, ziemniaki, makaron zacierka ( mąka pszenna, jaja kurze), marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, sól niskosodowa, olej rzepakowy, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Pieczona szynka wieprzowa: szynka wp. zrazówka górna, olej rzepakowy, przyprawa do mięsa wieprzowego, przyprawa do gulaszu, sól niskosodowa

Sos musztardowo-miodowy: musztarda (woda, gorczyca, ocet spirytusowy, cukier, sól, syrop palonego cukru,przyprawy),miód naturalny, cebula, masło 82%, śmietana 18%,  mąka pszenna, oregano, majeranek, pieprz ziołowy, sól niskosodowa

Pomidory z cebulą: pomidory, cebula, sól niskosodowa, oliwa z oliwek

Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier

7.06.2024r.

Piątek

·         Zupa ogórkowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ziemniaki gotowane

·         Kotlet rybny z sezamem

·         Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy

·         Kompot truskawkowy

Zupa ogórkowa: wywar mięsny, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%, masło 82%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki gotowane: ziemniaki młode, sól niskosodowa

Kotlet rybny: morszczukjajo kurze, kasza manna, sezam, bułka pszenna tarta, kajzerka pszenna, mleko UHT 2%, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, sól niskosodowa

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy: kapusta pekińska, papryka, kukurydza, zioła prowansalskie, sól niskosodowa, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek, pieprz ziołowy

Kompot truskawkowy: truskawka mrożona, cukier

10.06.2024r.

Poniedziałek

·         Zupa z cieciorką

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Kopytka

·         Sos pieczarkowy

·         Kompot wieloowocowy

Zupa z cieciorką: wywar mięsny, ziemniaki, cieciorka konserwowa, kiełbasa swojska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory całe w puszce, sól niskosodowa, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Kopytka  : kopytka (mąka pszenna, woda, mąka ziemniaczana, sól), olej rzepakowy

Sos pieczarkowy: pieczarka, cebula, masło 82%, śmietana 18%, mąka pszenna,mleko UHT 2%,sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier

11.06.2024r.

Wtorek

·         Rosół z makaronem

·         Ziemniaki gotowane

·         Kotlet schabowy

·         Sałata ze szczypiorkiem i rzodkiewką

·         Kompot truskawkowy z rabarbarem

Rosół z makaronem : makaron nitka (semolina z pszenicy durum),wywar mięsny, szponder wołowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Ziemniaki gotowane: ziemniaki młode, sól niskosodowa

Kotlet schabowy: schab b/k, jajo kurze, mąka pszenna, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, cebula, olej rzepakowy, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść laurowy, ziele angielskie

Sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem: sałata, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Kompot truskawkowy z rabarbarem: truskawka mrożona, rabarbar, cukier

Zupa jarzynowa: wywar mięsny, ziemniaki, kalafior mrożony, brokuł mrożony, brukselka, groszek zielony, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

 

12.06.2024r.

Środa

·         Zupa jarzynowa

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ryż gotowany

·         Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

·         Kompot jabłkowy

Zupa jarzynowa: wywar mięsny, ziemniaki, kalafior mrożony, brokuł mrożony, brukselka, groszek zielony, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ryż gotowany: ryż biały, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym: filet z piersi kurczaka, marchew, kukurydza mrożona, papryka mix mrożona, ananas, cebula,  pomidory w puszce,  koncentrat pomidorowy 30%, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, cukier, ocet jabłkowy, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa

Kompot jabłkowy: jabłka, cytryny, goździki, cukier

13.06.2024r.

Czwartek

·         Krupnik jęczmienny

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron z twarogiem i masłem

·         Sok jabłkowy 100%

Krupnik jęczmienny: wywar mięsny, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron z twarogiem i masłem: twaróg półtłusty, makaron kokardka ( mąka pszenna  durum ), masło 82%, sól niskosodowa

Sok jabłkowy 100%: sok jabłkowy 100%, pasteryzowany

14.06.2024r.

Piątek

·         Zupa z fasolki szparagowej

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Ziemniaki młode z koperkiem

·         Ryba panierowana

·         Surówka z kapusty młodej, kopru i szczypiorku

·         Kompot wiśniowy

Zupa z fasolki szparagowej: wywar mięsny, ziemniaki, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszennatyp 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Ziemniaki młode z koperkiem: ziemniaki, sól niskosodowa, koper

Ryba panierowana: morszczuk,  jajo kurze, bułka pszenna tarta, mleko UHT 2%, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, sól niskosodowa, przyprawa do bigosu, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gulaszu

Surówka z białej kapusty, kopru i szczypiorku: kapusta biała, szczypior, koper, ocet jabłkowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, śmietana 18%

Kompot wiśniowy: wiśnie mrożone, cukier

Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:

1- zboża zawierające gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,

8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki

* jadłospis może ulec zmianie                                                                                                          Dobrego apetytu ;))