Jadłospis 17.06 - 20.06.2024r. |
||
Data |
Menu obiadowe |
Składniki z wydzieleniem alergenów |
17.06.2024r. Poniedziałek |
· Zupa pieczarkowa z makaronem · Kasza gryczana · Gulasz mięsno-warzywny · Kompot truskawkowo- śliwkowy |
Zupa pieczarkowa z makaronem: wywar mięsny, makaron (mąka pszenna durum) pieczarka, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Kasza gryczana: kasza gryczana, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli Gulasz mięsno-warzywny: szynka wp.b/k, pietruszka, seler, marchew, olej rzepakowy, mąka pszenna, cebula, sól niskosodowa, papryka słodka, estragon, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, jarzynka b/soli Kompot truskawkowo- śliwkowy: truskawka mrożona, śliwka mrożona, cukier |
18.06.2024r. Wtorek |
· Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Naleśniki z twarogiem w polewie jogurtowej z wiśniami · Herbata owocowa |
Barszcz biały: wywar mięsny, jajo kurze, kiełbasa wiejska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, chrzan ( przetarty korzeń chrzanu, woda, cukier, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy, mleko w proszku, przeciwutleniacz-pirosiarczyn sodu ), śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT2%, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Naleśniki z serem w polewie jogurtowej z wiśnią : naleśniki z serem (mąka pszenna,ser twarogowy, cukier, woda), jogurt naturalny, śmietana 18%, mleko UHT 2%, wiśnie mrożone, cukier Herbata owocowa: herbata owocowa, cukier |
19.06.2024r. Środa |
· Zupa pomidorowa z ryżem · Młode ziemniaki z koperkiem · Filet z kurczaka panierowany w migdałach · Mizeria · Kompot wieloowocowy |
Zupa pomidorowa z ryżem: wywar mięsny, ryż biały,marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory w puszce całe, śmietana 18%, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Młode ziemniaki z koperkiem: ziemniaki młode, sól niskosodowa, koper świeży Filet z kurczaka panierowany w migdałach: filet z piersi kurczaka, mleko UHT 2%, jajo kurze, bułka pszenna tarta,płatki migdałowe, olej rzepakowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy Mizeria: ogórek, szczypior, cebula, jogurt naturalny, sól niskosodowa, pieprz ziołowy Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier
|
20.06.2024r. Czwartek |
· Krupnik jęczmienny · Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy · Makaron mix spaghetti z sosem bolońskim · Sok pomarańczowy 100% |
Krupnik jęczmienny: wywar mięsny, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli Chleb kanapkowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól Makaron mix spaghetti z sosem bolońskim: szynka wp. b/k, makaron spaghetti (mąka pszenna durum), makaron spaghetti pełnoziarnisty (mąka pszenna pełnoziarnista) cebula, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory w puszce, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, zioła prowansalskie, przyprawa do gulaszu, oregano, bazylia Sok pomarańczowy 100%: sok pomarańczowy 100%, pasteryzowany
|
Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:
1- zboża zawierające gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,
8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki
* jadłospis może ulec zmianie Dobrego apetytu ;))