Jadłospis 17.06 - 20.06.2024r.

Data

Menu obiadowe

Składniki z wydzieleniem alergenów

17.06.2024r.

Poniedziałek

·         Zupa pieczarkowa z makaronem

·         Kasza gryczana

·         Gulasz mięsno-warzywny

·         Kompot truskawkowo- śliwkowy

Zupa pieczarkowa z makaronem: wywar mięsny, makaron (mąka pszenna durum)  pieczarka, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki,  śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Kasza gryczana: kasza gryczana, cebula, masło 82%, sól niskosodowa, jarzynka b/ soli

Gulasz mięsno-warzywny: szynka wp.b/k, pietruszka, seler, marchew, olej rzepakowy, mąka pszenna, cebula, sól niskosodowa, papryka słodka, estragon, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, jarzynka b/soli

Kompot truskawkowo- śliwkowy: truskawka mrożona, śliwka mrożona, cukier

18.06.2024r.

Wtorek

·         Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Naleśniki z twarogiem w polewie

jogurtowej z wiśniami

·         Herbata owocowa

Barszcz biały: wywar mięsny, jajo kurze, kiełbasa wiejska, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, chrzan ( przetarty korzeń chrzanu, woda, cukier, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy, mleko w proszku, przeciwutleniacz-pirosiarczyn sodu ), śmietana 18%, mąka pszenna, mleko UHT2%, sól niskosodowa, majeranek, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Naleśniki z serem w polewie jogurtowej z wiśnią : naleśniki z serem (mąka pszenna,ser twarogowy, cukier, woda), jogurt naturalny, śmietana 18%, mleko UHT 2%, wiśnie mrożone, cukier

Herbata owocowa: herbata owocowa, cukier

19.06.2024r.

Środa

·         Zupa pomidorowa z ryżem

·         Młode ziemniaki z koperkiem

·         Filet z kurczaka panierowany w migdałach

·         Mizeria

·         Kompot wieloowocowy

Zupa pomidorowa z ryżem: wywar mięsny, ryż biały,marchew, pietruszka, seler, cebula, por, koper świeży, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy 30%,  pomidory w puszce całe,  śmietana 18%, mleko UHT 2%, sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Młode ziemniaki z koperkiem: ziemniaki młode, sól niskosodowa, koper świeży

Filet z kurczaka panierowany  w migdałach: filet z piersi kurczaka, mleko UHT 2%, jajo kurze, bułka pszenna tarta,płatki migdałowe, olej rzepakowy, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Mizeria: ogórek, szczypior, cebula, jogurt naturalny, sól niskosodowa, pieprz ziołowy

Kompot wieloowocowy: mieszanka kompotowa, cukier

 

20.06.2024r.

Czwartek

·         Krupnik jęczmienny

·         Chleb kanapkowy, chleb razowy, chleb orkiszowy

·         Makaron mix spaghetti z sosem bolońskim

·         Sok pomarańczowy 100%

Krupnik jęczmienny: wywar mięsny, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, koper świeży, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka b/soli

Chleb kanapkowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól

Chleb razowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, drożdże, mielone ziarno żyta

Chleb orkiszowy: mąka orkiszowa typ 1850, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Makaron mix spaghetti z sosem bolońskim: szynka wp. b/k, makaron spaghetti (mąka pszenna durum), makaron spaghetti pełnoziarnisty (mąka pszenna pełnoziarnista) cebula, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory w puszce, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, zioła prowansalskie, przyprawa do gulaszu, oregano, bazylia

Sok pomarańczowy 100%: sok pomarańczowy 100%, pasteryzowany

 

Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w potrawach:

1- zboża zawierające gluten, 2- skorupiaki, 3- jaja, 4- ryby, 5- orzeszki ziemne, 6- soja, 7- mleko,

8- orzechy, 9- seler, 10- gorczyca, 11- sezam, 12- dwutlenek siarki i siarczyny, 13- łubin, 14- mięczaki

* jadłospis może ulec zmianie                                                                                                          Dobrego apetytu ;))