Nawigacja
DEUTSCH PLUS
insta.ling
Aktualnie online
Gości online: 16
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Certyfikaty
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk
mgr Marta Martyniuk
Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz
mgr Anna Trochimowicz
Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik
mgr Iwona Wąsik
Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki
"Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki" to myśl przewodnia warsztatów organizowanych na KUL- u w ramach Nocy Biologów. 14 stycznia miała okazję wziąć w nich udział klasa 1 c i do dnia dzisiejszego z uśmiechem je wspomina. Tylko na tej wycieczce mieli szansę poszukać prawdziwej witaminy C i nie tylko.
Spotkanie rozpoczęło się od części teoretycznej. Było jak na prawdziwym wykładzie studenckim w faktycznej, uniwersyteckiej auli. Poznaliśmy pierwszą odkrytą witaminę B1 przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913r. Dowiedzieliśmy się, że witaminy ADEK rozpuszczają się w tłuszczach, a C i D w wodzie i jaka jest ich rola dla naszego organizmu. Upewniliśmy się, że rzeczywiście witaminy są najlepiej przyswajane przez nas w postaci naturalnych produktów dostarczanych z pożywieniem, poznaliśmy różne choroby, które są wynikiem niedoboru witamin (np. kurza ślepota, choroba beri - beri).
Po teorii, nastał czas na praktykę. Ubrani w fartuchy i rękawiczki, pracowaliśmy w grupach i wykrywaliśmy witaminę C w różnych produktach żywieniowych tj.: cytryna, pomarańcza, szpinak, papryka według ściśle określonej procedury, używając kolby, cylindra, pipety i innych roztworów.
Pod koniec wycieczki: podsumowanie naszych doświadczeń i miła niespodzianka: drobny upominek od Pań prowadzących.
Dziękuję bardzo mamie Antosia oraz p. Ani i p. Kindze za przeprowadzenie tych ciekawych warsztatów oraz mamie Jarka za opiekę podczas wycieczki.
Maria Lipa
Spotkanie rozpoczęło się od części teoretycznej. Było jak na prawdziwym wykładzie studenckim w faktycznej, uniwersyteckiej auli. Poznaliśmy pierwszą odkrytą witaminę B1 przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913r. Dowiedzieliśmy się, że witaminy ADEK rozpuszczają się w tłuszczach, a C i D w wodzie i jaka jest ich rola dla naszego organizmu. Upewniliśmy się, że rzeczywiście witaminy są najlepiej przyswajane przez nas w postaci naturalnych produktów dostarczanych z pożywieniem, poznaliśmy różne choroby, które są wynikiem niedoboru witamin (np. kurza ślepota, choroba beri - beri).
Po teorii, nastał czas na praktykę. Ubrani w fartuchy i rękawiczki, pracowaliśmy w grupach i wykrywaliśmy witaminę C w różnych produktach żywieniowych tj.: cytryna, pomarańcza, szpinak, papryka według ściśle określonej procedury, używając kolby, cylindra, pipety i innych roztworów.
Pod koniec wycieczki: podsumowanie naszych doświadczeń i miła niespodzianka: drobny upominek od Pań prowadzących.
Dziękuję bardzo mamie Antosia oraz p. Ani i p. Kindze za przeprowadzenie tych ciekawych warsztatów oraz mamie Jarka za opiekę podczas wycieczki.
Maria Lipa