Nawigacja
DEUTSCH PLUS
insta.ling
Aktualnie online
Gości online: 13
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Certyfikaty
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk
mgr Marta Martyniuk
Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz
mgr Anna Trochimowicz
Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik
mgr Iwona Wąsik
Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
„Podbasenie” szykuje zapasy na zimę
Kiszona kapusta od dawna była chętnie spożywana, gdyż jej uprawa była prosta i tania. Potrawy
z kapusty dodawały zdrowia i sił.
Dzięki panu Wiesławowi Bednarczykowi – wychowawcy klasy 3 „f” - wszystkie dzieci uczące się na „podbaseniu” miały okazję zobaczyć jak szatkuje się kapustę szatkownicą skrzynkową. Pan Wiesio barwnie opowiadał o rytuale przygotowywania główek kapusty, o beczkach wyparzanych wrzątkiem, szatkowaniu, ubijaniu kapusty bosymi stopami lub drewnianym ubijakiem i przechowywaniu beczek
z kiszącą się kapustą w piwnicach.
Uczniowie z ciekawością słuchali i oglądali szatkowanie. Chętnych do pomocy było wielu, ale to ciężka
i niebezpieczna praca dla niewprawionych dzieci.
Niestety, nie udało się zakisić poszatkowanej kapusty, gdyż została ze smakiem zjedzona przez uczniów i ich wychowawców.
z kapusty dodawały zdrowia i sił.
Dzięki panu Wiesławowi Bednarczykowi – wychowawcy klasy 3 „f” - wszystkie dzieci uczące się na „podbaseniu” miały okazję zobaczyć jak szatkuje się kapustę szatkownicą skrzynkową. Pan Wiesio barwnie opowiadał o rytuale przygotowywania główek kapusty, o beczkach wyparzanych wrzątkiem, szatkowaniu, ubijaniu kapusty bosymi stopami lub drewnianym ubijakiem i przechowywaniu beczek
z kiszącą się kapustą w piwnicach.
Uczniowie z ciekawością słuchali i oglądali szatkowanie. Chętnych do pomocy było wielu, ale to ciężka
i niebezpieczna praca dla niewprawionych dzieci.
Niestety, nie udało się zakisić poszatkowanej kapusty, gdyż została ze smakiem zjedzona przez uczniów i ich wychowawców.