Nawigacja
DEUTSCH PLUS
insta.ling
Aktualnie online
Gości online: 8
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Certyfikaty
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk
mgr Marta Martyniuk
Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz
mgr Anna Trochimowicz
Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik
mgr Iwona Wąsik
Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Dobrze jemy ze szkołą na widelcu
Co można zrobić z jedzeniem?, czyli poznanie technik kulinarnych, to kolejny temat zajęć związanych ze zdrowym żywieniem. Uczniowie klasy 3g realizacje tego materiału rozpoczęli od obejrzenia filmu edukacyjnego z Marchwiakiem w roli głównej oczywiście. Tym razem nasz kulinarny przyjaciel robił omlet z warzywami. Zanim jednak zaczął gotowanie na całego, wyjaśnił dzieciom, czym w ogóle są techniki kulinarne. I choć pieczenie, gotowanie i smażenie, nie było trzecioklasistom obce, to jednak blanszowanie większość z nich naprawdę zaskoczyło.
Przygotowywanie omleta, wzbudziło u uczniów wiele emocji. Jakie to dobre, ale bym zjadł, moja mama robi takie dobre omlety… - słychać było z każdej strony.
Właśnie dlatego kolejnym etapem naszego spotkania wokół zdrowego żywienia, było przygotowanie klasowej książki kucharskiej, w której uczniowie przedstawili swoje ulubione potrawy w postaci ilustracji.
Na koniec zastanawialiśmy się: czy warto samemu udzielać się w kuchni? I doszliśmy do wniosku, że nie tylko warto, ale nawet jest to bardzo wskazane, bo daje nam możliwość pełnej kontroli tego, co jemy. Oczywiście samodzielne gotowanie jest świetną sprawą i bezpieczną zabawą, ale tylko pod opieką dorosłych. Szczerze polecamy!
Ela Korzeniowska
Najbardziej ulubione dania i przepisy na nie, to także część działań klasy 3f, która w swoich zbiorach ma Książkę kucharską własnego autorstwa.
Poza nią ci trzecioklasiści swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali w jeszcze inny sposób. Tym razem bardziej praktyczny. Najpierw na klasowym parapecie doglądali rosnącego szczypiorku, a następnie, pod czujnym okiem wychowawcy przygotowali z niego twarożek, który z apetytem skonsumowali. Równie pysznie smakowały inne kanapki wykonane przez uczniów klasy 3f: tak kolorowe, bo z tyloma warzywami i tak pachnące, że naprawdę trudno było przejść obok nich obojętnie.
Kolejny raz swoje umiejętności w tym zakresie trzecioklasiści zaprezentowali w czasie Dni Otwartych częstując przybyłych mini kanapeczkami z twarożkiem z własnego szczypiorku. Ależ było pysznie!
Równie smacznie było podczas innych zajęć promujących zdrowe żywienie, a mianowicie w czasie Dnia Gotowanego Ziemniaka.
Uczniowie 3f dodatkowo szatkowali i kisili kapustę. Różnorodność działań kulinarnych naprawdę się chwali. Przekonajcie się sami w galerii.
EK
Uczniowie klasy 1d w ramach udziału w Ogólnopolskim programie „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu” przygotowywali w klasie pyszne kanapki z wykorzystaniem różnych zdrowych produktów spożywczych. Podczas zajęć dzieci chętnie opowiadały o tym w jaki sposób pomagają rodzicom w tworzeniu zdrowych, domowych posiłków.
Agnieszka Bonecka