Nawigacja
DEUTSCH PLUS
insta.ling
Aktualnie online
Gości online: 12
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Certyfikaty
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk
mgr Marta Martyniuk
Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz
mgr Anna Trochimowicz
Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik
mgr Iwona Wąsik
Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Dobrzejemy ze Szkołą na widelcu
Zmysły to temat naszego kolejnego spotkania. Dzięki nim jesteśmy w stanie poznawać otaczający nas świat, to one ostrzegają nas przed niebezpieczeństwem i to dzięki zmysłom odczuwamy przyjemność. Jakie zmysły ma człowiek i do czego mu służą ? tej odpowiedzi szukali uczniowie ze świetlicy nr 8. Wprowadzeniem do naszych zajęć był film edukacyjny z naszym przyjacielem Marchwianem, dzięki któremu dowiedzieliśmy się, że do najważniejszych zmysłów człowieka należą: wzrok, słuch, węch i smak. Wszystkie one mają wpływ na nasze zdrowie, dlatego należy o nie dbać.
Agnieszka Kanar
Magdalena Kasperek
Paulina Matysek
Magdalena Stacharska-Malec.
Uczniowie klasy 1e po kolejnym filmowym spotkaniu z Marchwianem i Ulą są bogatsi o wiedzę o podstawowych smakach pokarmów. O tym, że rozróżniamy smaki: słodki, gorzki, kwaśny, słony, wiedzą wszyscy, ale o tym że nowością jest smak tzw. umami (z japońskiego umai, czyli pyszny), wiedzą tylko uczestnicy kolejnych zajęć ze Szkołą na widelcu.
Pierwszoklasiści poza nabyciem nowej wiedzy, utwierdzili się w przekonaniu, że lepsze niż sól, do przyprawiania pokarmów są przeróżne zioła. Nie dość, że zdrowsze, to nadają wyrazistszy smak i zapach przygotowywanym daniom. A same zioła w kuchni w doniczkach? Nie dość, że są śliczną ozdobą, to i naturalnym odświeżaczem powietrza. Polecamy.
Ela Korzeniowska