Nawigacja
DEUTSCH PLUS
insta.ling
Aktualnie online
Gości online: 12
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Certyfikaty
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk
mgr Marta Martyniuk
Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz
mgr Anna Trochimowicz
Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik
mgr Iwona Wąsik
Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Gniazdo do schrupania
Piosenka o przepiórce na początek, następnie porównywanie przeróżnej wielkości jaj ptasich, obserwacja przepiórek, jak jedzą i próbują latać, a na koniec słodkie gniazda ptasie - to tak w skrócie przebieg kwietniowych zajęć kulinarno-przyrodniczych z Panią Joanną Pyzą. W miniony wtorek: 2 kwietnia uczestniczyli w nich uczniowie klasy Ib i Ie.
Na początek padło słuszne pytanie: dlaczego akurat w kwietniu mówimy o jajkach?
Okazało się, że odpowiedź nawet dla pierwszoklasistów jest oczywista: bo wtedy są święta jajeczne, czyli Wielkanoc. Poza tym właśnie wiosną ptaki składają jaja, by mieć małe. Jedne z najmniejszych jaj należą do przepiórek. Wiedzieliście, że zawartość stu jaj przepiórczych zmieściłaby się w jednym strusim? Pierwszoklasiści mieli okazję potrzymać prawdziwe jajo strusie i spróbować gotowanych jaj przepiórczych. Następnie Pani Joasia wyjęła z torby jedną przepiórkę i drugą, i trzecią. Radości dzieci nie da się ubrać w słowa, szczególnie gdy drobne ptaszki unosiły się w górę, próbując pokazać swoje umiejętności w powietrzu. Na koniec pierwszoklasiści zrobili pyszne gniazdka ptasie: babeczki wypełnione czekoladą i żelkami o różnych smakach, wyglądały tak smakowicie, że mało komu udało się ich nie zjeść od razu.
Bardzo dziękujemy pani Joasi za kolejną fantastyczną przygodę kulinarno-przyrodniczą.
Ela Korzeniowska
Na początek padło słuszne pytanie: dlaczego akurat w kwietniu mówimy o jajkach?
Okazało się, że odpowiedź nawet dla pierwszoklasistów jest oczywista: bo wtedy są święta jajeczne, czyli Wielkanoc. Poza tym właśnie wiosną ptaki składają jaja, by mieć małe. Jedne z najmniejszych jaj należą do przepiórek. Wiedzieliście, że zawartość stu jaj przepiórczych zmieściłaby się w jednym strusim? Pierwszoklasiści mieli okazję potrzymać prawdziwe jajo strusie i spróbować gotowanych jaj przepiórczych. Następnie Pani Joasia wyjęła z torby jedną przepiórkę i drugą, i trzecią. Radości dzieci nie da się ubrać w słowa, szczególnie gdy drobne ptaszki unosiły się w górę, próbując pokazać swoje umiejętności w powietrzu. Na koniec pierwszoklasiści zrobili pyszne gniazdka ptasie: babeczki wypełnione czekoladą i żelkami o różnych smakach, wyglądały tak smakowicie, że mało komu udało się ich nie zjeść od razu.
Bardzo dziękujemy pani Joasi za kolejną fantastyczną przygodę kulinarno-przyrodniczą.
Ela Korzeniowska