Enzymy od brudnej roboty
Dodane przez Ela Korzeniowska dnia Kwiecień 07 2023 22:09:36
27 marca odbyły się w naszej klasie 2a, cykliczne warsztaty UniKids. Tematem były „Enzymy od brudnej roboty”. Wykonywaliśmy doświadczenia, które miały nam przybliżyć ich działanie i pokazać, jaką rolę pełnią w organizmach żywych i otaczającym nas środowisku. Dowiedzieliśmy się, że szpinak polany wodą utlenioną pieni się, a jest to związane z działaniem enzymów. Owocowe galaretki nie zawsze stężeją, bo takie owoce jak kiwi, papaja czy ananas zawierają w sobie enzym, który niszczy żelatynę, dlatego musimy pamiętać aby nie dodawać ich do żelatynowych deserów, jeśli chcemy mieć szybki efekt. Najbardziej widowiskowe jednak okazało się doświadczenie nazwane przez prowadzących „drożdżową eksplozją”, kiedy to po dodaniu drożdży do wody utlenionej powstał wulkan piany wypływający z menzurki. Enzymy zawarte w drożdżach przyśpieszyły reakcje, a dzięki kolorowym barwnikom dodanym do wody nasze wulkany miały różne barwy. Enzymy to w większości białka, które ulegają zniszczeniu w wysokiej temperaturze. Człowiek wykorzystuje działanie enzymów w recyklingu do rozkładania plastikowych butelek, a „sprytny” enzym o nazwie „fast pet” rozkłada plastik w 70 st. C w ten sposób ze starych butelek powstają nowe, a my dbamy o nasze środowisko. Prawda, że wszystko to jest niezwykle ciekawe? My też tak uważamy i z niecierpliwością czekamy na następne zajęcia.
Galeria foto
Anna Iwaniak